UA-113407533-1
Voor vrouwen die willen leven vanuit rust & balans
                                 
Verwelkom je stress, 
want hij kan je redden!
 

  Stress! Wie hoor je er niet over?

  Stress lijkt een steeds groter probleem te worden. Onlangs werd nog bekend dat 40% van de werkende bevolking meer stress ervaart dan in 2017. Veel mensen zijn op zoek naar oplossingen voor deze stress. In vrijwel alle leeftijdscategorieen hebben vrouwen last van werkgerelateerde burn-outklachten dan mannen. Vooral alleenstaande jonge vrouwen kampen met werkgerelateerde vermoeidheidsklachten, deels omdat zij vaker fulltime werken. Vrouwen met kinderen en vrouwen met een partner hebben er minder last vanDaarnaast werken er veel vrouwen in het onderwijs en de zorg, waar de druk hoog is,  aldus het CBS en TNO

  Verschillen tussen mannen en vrouwen met stress.

  Dat vrouwen anders reageren dan mannen hoef ik jouw waarschijnlijk niet uit te leggen. Daar ben jij waarschijnlijk ook allang achter!  Ook op stress reageren vrouwen anders dan mannen. Vandaar dat ik mij als coach heb gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen.   Wist je dat bij de meeste vrouwen, als ze thuis komen, hun stressniveau nog meer omhoog gaan? Een man die thuiskomt en op de bank neerploft, ziet zijn cortisolniveau, dat al laag is, nog verder dalen. Zowel mannen als vrouwen zijn op hun best als hun stressniveau gemiddeld is en goed onder controle gehouden wordt. Dan zijn ze hartelijk en vriendelijk, liefdevol en begrijpend. Maar als de stress oploopt veranderen ze. Vrouwen voelen zich overbelast omdat ze te veel moeten doen, terwijl mannen zich terugtrekken in hun werk of op de bank in slaap vallen.  Vrouwen en mannen met sombere gevoelens en gedachten uiten dit allebei ook op een andere manier. Vrouwen zijn daarbij erg emotioneel en huilen veel. Ze voelen zich vaak ook schuldig en apathisch. Ook zijn ze vaak erg onzeker en ze sluiten zich vaak thuis op. Mannen vinden het vaak moeilijker om hun gevoelens te uiten. Ze worden “geacht” emoties onder controle te houden. Mannen zullen ook niet veel praten over hun sombere gevoelens. Mannen gaan eerder negeren, ontkennen en camoufleren. (bron: womeninc)


  Stress en hormonen

  Hormonen regelen veel in jouw lijf. Sommige hormonen zijn ook neurotransmitters, dat wil zeggen dat ze zorgen dat boodschappen aankomen. Ten tijden van stress is er vaak een onbalans in de hormoonaanmaak en -spiegels. Zo kan je stress-gevoeligheid al worden bepaald door een onbalans. Maar een onbalans kan ook ontstaan door stress. Het is een beetje het kip en het ei verhaal. Ben je benieuwd of jouw neurotransmitters in balans zijn? Of ben je benieuwd naar hoe hoe jouw stress-niveau is? Doe dan een neurotransmittertest of stress-test om beter te kunnen leven vanuit rust en balans. 


  Moeten we bang voor stress zijn?

  Omdat er zoveel burn-outs om ons heen aanwezig zijn lijkt het wel alsof we bang zijn geworden voor stress. Maar weet dat stress op zich niet verkeerd is. Het helpt je lijf om nog even een stapje harder te zetten, om je hart optimaal te gebruiken en om je alert te houden. Alleen is het belangrijk dat je de stress niet de overhand laat nemen en je laat overspoelen. Uit onderzoek blijkt dat het een heel groot verschil op je gezondheid maakt als je op een positieve manier naar stress kijkt. Als je bang voor stress bent heeft dit een negatieve invloed op je gezondheid. Maar als je stress verwelkomt en ziet als een prachtige werking van je lichaam om jouw te helpen om iets aan te kunnen, heeft dit een onwijs positief effect op je gezondheid. 

   

  Zie je stress als een kans en wees er dankbaar voor!

  Binnen mijn praktijk zie ik je klachten als een belangrijk signaal. Neem je klachten serieus, ze zijn een signaal om een andere richting aan je leven te geven, als een uitnodiging om dichter bij jezelf te komen, als een noodzakelijke stap op de weg naar verandering! Als je durft te luisteren wat er écht binnen in je leeft, wat je lijf, je gedachtes, je emoties je proberen te vertellen, kun je diepe levenslessen leren over jezelf en kan er een vruchtbare periode ontstaan waar je met nieuwe levenslust en energie uit kunt komen.  Hierbij is het nodig dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je huidige leven, dat je er bewust voor kiest om stil te staan bij wat er op dit moment in je leven speelt en aandacht verdient. Gebruik je energie niet om je schuldig te voelen, te blijven piekeren over wat je anders had moeten doen, maar gebruik je energie om je te focussen op je verlangens, jezelf en het loslaten van het nastreven van hét perfecte plaatje. Soms is er hulp nodig om dit proces in te gaan. Zie het niet als zwakte om hulp te vragen, maar zie het als hulpmiddel om dichter bij jezelf te komen zodat je kunt leven vanuit rust en balans. 


  Waar help ik jouw bij?

  • Ik help je bij het dankbaar zijn voor je stess-klachten.
  • Ik help je om op zoek te gaan naar de kern van je onrust.
  • Ik help jou te zien waar je valkuilen en kwaliteiten liggen.
  • Ik help je door stilte antwoorden te vinden.


  Ik begeleid jouw naar een leven vanuit rust en balans!


  Hoe help ik jouw?

  Omdat iedereen anders is en iets anders nodig heeft kun je bij Praktijk De Rooz voor verschillende dingen terecht. Misschien ben jij het beste geholpen met eerst een stress-test of een hormoon-test of wil je een aantal gesprekken om dingen op een rijtje te zetten. Ook kan het zijn dat je gewoon een aantal dagen alleen in mijn stilte-huisje wilt vertoeven om na te denken en uit te rusten. 

  Kijk rustig rond om deze site en als er vragen zijn, schroom dan niet om mij te bellen of te mailen. 


  Met dank en toestemming van Mieke Lannoey om delen uit haar boek 
  'Burn-out - het begin van de verandering'  te mogen gebruiken voor op deze website.