Voor vrouwen die op zoek zijn naar meer rust in hun leven
/

                                 

 

Psycho-sociale begeleiding

Psychosociale begeleiding is een laagdrempelige manier van professionele hulpverlening voor mensen met klachten die niet voortkomen uit een psychische stoornis, maar een reactie zijn op het ervaren van levensproblemen.

Deze manier van begeleiden is gericht op ondersteuning en bevordering van het algeheel welbevinden en het weer in staat zijn om op eigen kracht verder te gaan.

Werkwijze en methodieken 

Bij hulp die je inschakelt blijkt het belangrijkste te zijn of je een klik ervaart met de ander.

Als deze klik niet plaatsvindt zal alle hulp die je geboden krijgt  weinig effect hebben. Daarom is het van belang dat we elkaar eerst eens vrijblijvend ontmoeten. Dit kan face-to-face, maar ook via Skype.  Na het kennismakingsgesprek wordt er vanuit de praktijk een analyse gemaakt welke vorm van begeleiding het beste ingezet kan worden. In de praktijk maak ik o.a. gebruik van de onderstaande levenshouding en methodieken.

 

Visie


Ik werk vanuit een christelijke visie waarbij ik geloof dat wij geschapen zijn door onze Schepper die ons gemaakt heeft naar Zijn beeld. We mogen in dit leven ontdekken welke talenten, passies en verlangens Hij in ons hart heeft gelegd. 

Benedictijnse levenshouding 

Benedictijnse spiritualiteit komt voort uit de Benedictijnse kloosterorders en houden al meer dan 1500 jaar stand. Er zijn vele boeken over geschreven, met name de regel van Benedictus. Deze regel is de leidraad voor de Benedictijnse levenshouding. De Benedictijnse spiritualiteit heeft een christelijke levensvisie.

De Benedictijnse levenshouding gaat onder andere over standvastigheid, ritme, luisteren naar wat je aandacht vraagt, maar ook over rust, stilte en leven in het nu. Door eenvoudig elementen in je dag toe te passen lukt het vaak beter om de rust houden te midden van een drukke dag. Dit geldt voor zowel in je privé-leven als op je werk. 

Zelf houdt ik mij dagelijks bezig de Benedictijnse spiritualiteit, lees er veel boeken over, neem jaarlijks deel een een kloosterretraite en bezoek met enige regelmaat een klooster.

RET-methode

De RET-methode (Rationele Emotieve Gedragstherapie) is een methode die zowel het verstand als het gevoel een belangrijke rol geven. Het zijn niet de problemen zelf die het ons zo moeilijk maken, maar de manier waarop we tegen deze problemen aankijken. Door middel van RET wordt je je bewust van wat je denkt en hoe dit effect kan hebben op je gevoel en andersom. 

Transactionele Analyse

Je houding van waaruit je naar dingen kijkt, over zaken denkt of reageert zegt veel over vanuit welke rol je dit doet. Hier helpt deze methode goed voor. Je bewust worden of je vanuit een kind-, ouder- of volwassenrol naar dingen kijkt kunnen vele inzichten opleveren.

Total Balance-methode

Ik ben opgeleid tot Total-Balance Coach. Deze methode is op basis van christelijke principes waarbij heden, verleden en toekomst stapsgewijs kunnen worden doorlopen.